Technológia és innováció

A „lélegző habkő” kettős hatása


 

BIMS (PUMICE):  NATÜRLICH „ATMENDES“ MATERIAL
 

A porózus habkő a lélegzéshez hasonló ritmusban a vizet először felveszi az útpályáról, majd leadja, innen a „lélegző habkő" elnevezés.

Ez az újszerű gumikeverék koptatja a tükörsima útfelületeket, és egyidejűleg vizet vesz fel a talajról. Ezzel jelentősen javítja a hajtóerőt.

1. A habkő egy porózus lávakőzet, amelyet vulkáni kitörések rendkívül magas (1000° C) fölötti hőmérsékletén képződik.

(Ábra: elektronmikroszkóp: 350 x-es nagyítás – lélegző habkő mikrorészecske)

2. Gumifelület lélegző habkő mikrorészecskékkel

(Ábra: elektronmikroszkóp: 150 x-es nagyítás – lélegző habkő mikrorészecske)


nur spec

A NUR-Spec* szerkezet egy kétszeresen megerősített, végtelenített, körben futó nylonszalagból áll

Ötévi fejlesztés és verseny- és tesztkilométerek ezrei fémjelzik új zászlóshajónkat, az AZENIS FK453-at. A jellegzetes mintázatot elsősorban a három széles és egy keskeny hosszanti barázda jellemzi. Az abroncsvállba beépített eltolt lamellákkal összefüggésben, amelyek a vízhártyát jobban szétválasztják, az új mintázat nagy mennyiségű víz elvezetését teszi lehetővé, és kiválóan ellenáll a vízen csúszásnak. Az abroncsváll lekerekítettebb formájával együtt, ami megnöveli a nyomást az útpályával érintkező futófelületen, a folyamatos borítású fedőrétegből és a vállrészben lévő második fedőrétegből álló NUR-Spec szerkezet jelentősen feljavított iránystabilitást biztosít magas sebességen. Az oldalfalak megnövelt ellenálló képessége javítja a kanyarstabilitást, és a fáziseltolódásos profilblokkok csökkentik a zajszintet. A puha és ezáltal nedves utakon is jól tapadó abroncsok, illetve a tartósság és a magas futásteljesítmény közötti kényes egyensúly követelményének teljesen új, magas szilikatartalmú gumikeverékkel tettünk eleget. Ezenfelül az új NUR-Spec gumikeverék magasabb szilikaaránya jobb irányíthatóságot és tökéletes tapadást biztosít kivétel nélkül minden útviszonynál. Egyszóval: az AZENIS FK453 a versenyautósportban való több évtizedes részvételünk ambiciózus terméke.

*NUR-Spec: A gumikeveréket és a szerkezetet a nürburgringi 24 órás versenyeken szerzett ismeretek felhasználásával fejlesztettük ki.


 

1. Az abroncsváll lekerekítettebb formája optimalizálja a futófelület útpályával érintkező részét érő nyomást, ami magasabb sebességen jelentősen jobb stabilitáshoz vezet.

2. A NUR-Spec* szerkezet egy kétszeresen megerősített, végtelenített, körben futó nylonszalagból áll.

3. Nylonszalag-vállhevederek

Special eyes

Special Eyes: A Falken új rendszert fejlesztett ki, amely tájékoztatja a vezetőt az abroncskopásról

Az abroncsba közvetlenül besüllyesztett megbízható érzékelőkkel a Special Eyes véget vett a találgatásoknak, hogy mikor jön el az abroncsok lecserélésének ideje.

A Falken ZIEX ZE914, ZIEX ZE912 és SINCERA SN828 mintázatának felületén apró, szem alakú mélyedések vannak, amelyek formája a kopással együtt megváltozik, és így egyszerűen és megbízhatóan elárulják a gumicsere optimális idejét.